Кирил Ананиев: 18 нуждаещи се белодробна трансплантация скоро ще получат шанс! |

Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни центрове отказват да извършват трансплантации на пациенти от България и други европейски държави, заради липсата на трупни донори и медицински сестри.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в ефира на bTV.

„Наредбата ще стане факт след броени дни.

Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Нещата ще бъдат точно регламентирани“, увери здравният министър. „Няма да е лесно, но ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората“, допълни той.

По повод обвиненията, че се прави национална програма, която не е финансово обвързана, министър Ананиев уточни, че пари са предвидени.

„За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина“, коментира Ананиев.

„Проблемът с белодробна трансплантация е от 2 години и 4 месеца, но ние вече намерихме мярката да ускорим трансплантацията за тези спешно нуждаещи се 18 българи.

Аз направих промяна в наредба 2, с която се регламентират редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване.

Според тази промяна, която предстои да се направи, трансплантации ще се извършват във всички страни, не само в ЕС, и държавата ще заплаща тези трансплантации.

Отговорни за осъщестяване на тази промяна ще са публичните институции НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор.”

18 българи имат нужда, те са най-спешни. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас.”, обясни министър Ананиев.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"