Мистерия: Изтича ли радиация след експлозията в руска военна база до Архангелск!

Русия затвори част от северното Бяло море за кораби, след като във военна база там избухна експлозия. Двама души са загинали, а след това се появиха опасения за радиация в района, съобщава „Дейли Мейл“, цитирани от блиц.

Избухнала е машина от ракетна площадка за тестване на балистични ракети, близо до село Нионокса до Архангелск.

Тежко пострадали са най-малко четирима души, освен двамата загинали.

  Първоначално властите твърдяха, че нивата на радиация са нормални, но след това местните власти от близкия град обявиха, че има повишение.

Взривът е обвит в мистерия и не е ясно точно защо Русия затваря морето за търговски кораби за цял месец.   Местните власти съобщават, че е избухнал двигател на един от корабите до зоната за тестове. Най-малко 6 души от екипажа на кораба и един цивилен инженер са ранени, след което двама от тях умират от получените травми.

Според други източници, трима военни са в изключително тежко състояние, след като експлозията предизвикала пожар.   Ксения Юдина, говорител на общината, заяви: „Краткотрайно повишение на радиационния фон е засечено в 12 ч. в Северодвинск“.   Пак от местната власт посочиха по-късно, че нивата на радиация са се нормализирали. В Северодвинск живеят 185 000 души.   В Нионокса се намира военноморска база, където се тестват междуконтинентални балистични ракети за поразяване на ядрени подводници.   Адмирал Вячеслав Попов, бивш командир на Северния флот, обясни: „Това е място за тестове на военноморските сили, където да разположени тестовите установки, включително двигатели с течно гориво за новите балистични ракети, изстрелвани от водата“.

„Вероятно по време на такъв тест е станала експлозията“, добави той.   От Министерството на отбраната посочиха, че при изпробване на двигател с течно ракетно гориво е избухнала експлозия и оборудването се е запалило. От там потвърдиха смъртта на двамата членове на екипажа.   Според говорител на Архангелска област, няма радиоактивно замърсяване.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"