Застрахователен шеф за драмата в Пирин: Ходим в планината по джапанки |

Имаме ниска култура за застраховане в България. Всички излизащи в планините в чужбина, например в Алпите, не си позволяват да го правят без застраховка. Това стана ясно от думите на шефа на ПСС към БЧК Емил Нешев, който гостува в „България сутрин“.

Той припомни, че вече е невъзможно спасяването с хеликоптер у нас.

В последните 4 години е имало случаи на спасени по 6-7 души в наистина критични ситуации с помощта на подобен хеликоптер.

Годишно застраховането на един турист излиза около 35-40 лв.

„Никой не си дава сметка какво струва поддръжката и екипировката на спасителите към ПСС. Цената на застраховките е нищожна спрямо ресурса, който влагаме. Най-ценен е животът на туристите и сигурността на спасителите“, категоричен беше Нешев.

По думите му има елемент на подценяване на планината през лятото и винаги трябва да се подхожда с респект към нея.

Оказана е помощ на над 2500 души до момента от началото на годината – по ски писти, както и при излизане на спаистели във високата планина.

„Много хора продължават да излизат в планината по джапанки. Със смесени чувства съм относно масовите изкачвания – имаме закони, те трябва да се спазват. 1500 души на поход в Рила – несериозно е, защото част от тях нямат планинарска подготовка“, подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Нешев посочи, че двамата туристи, които бяха спасени в Пирин, в района на Спано поле, са казали, че не са имали чувството, че трябва да ги търсят.

Акцията е започнала от съпругата на единия от изгубените. Планинските спасители са го упътили как да стигне до основната група. За случая разходите по спасяването им е около 724 лева за първите 24 часа и по 40 лева на час във втория ден. В акцията са се включили и екипи с кучета-спасители.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"