„Файненшъл таймс“с гръмовна новина за Кристалина Георгиева |

Европейският съюз съкрати броя на обсъжданите кандидатури за управляващ директор на МВФ до Йерун Дейселблум, Кристалина Георгиева и Оли Рен, съобщи БТА, цитирайки „Файненшъл таймс“.

В петък френското финансово министерство, което води преговорите в Евросъюза за наследник на Кристин Лагард, определи списък от 5-ма кандидати за поста, но не успя да постигне консенсус.

От петимата сега са отпаднали Мариу Сентену –  настоящ председател на еврогрупата, и испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария Надя, пише „Файненшъл таймс“, позовавайки се на висш представител, запознат с преговорите.

Останали са кандидатурите на бившия шеф на еврогрупата Йерун Дейселблум, за когото се знае, че има подкрепата на северните членки на ЕС.

Оли Рен, който е шеф на Финландската централна банка и бивш еврокомисар по икономиката, има профил, подобен на Дейселблум и вероятно също ще има подкрепата на северните страни.

Липсата на кандидат от Южна Европа сред тримата фаворити означава, че двамата вероятно няма да бъдат блокирани от страни като Испания, Италия или Португалия.

Трета в списъка с кандидати е българката Кристалина Георгиева (65 г.), която сега е главен изпълнителен директор на Световната банка и която има подкрепата на Франция, но кандидатурата ѝ изисква промяна в правилата на МВФ, според които шефът на фонда не трябва да надвишава 65-годишна възраст.

В петък МВФ обяви, че процесът по избор на ръководител започва на 29 юли, последният ден за подаване на кандидатури е 6 септември, а новият шеф на фонда ще стане ясен на 4 октомври.

По традиция МВФ се ръководи от европеец, а Световната банка – от американец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"