НАП разработва нов проект за касовите апарати |

Софтуер може да замени съществуващите в момента касови апарати. Така на бизнеса няма да се налага да купува фискални устройства, а в НАП пак ще получават данни за отчетените обороти. По този проект е формирана работна група в НАП, каза директорът на дирекция “Комуникации” в приходната агенция Росен Бъчваров по време на среща с представители на бизнеса.

За осъществяване на идеята от НАП са се обърнали към Европейската комисия, като от тям са отговорили, че за отчитане на оборота задължително трябва да има фискална памет, криптирано подаване на данни до нея и физическо място, на което данъчните да правят проверки.

В резултат от НАП са измислили как да отпаднат касовите апарати, и да бъдат изпълнени изискванията на ЕК. Това е създаването на дейта център, който се намира на специално място, получил е одобрение за дейността си и в него има стотици фискални памети.

Всеки търговец ще може да наеме една фискална памет, и да праща данни за търговците до НАП. Представители на бизнеса коментираха, че тези дейта центрове ще бъдат нещо като фискални ферми. Правилата за работата им обаче няма да бъдат приети до края на септември, до когато бизнесът трябва да изпълни новото изискване всеки софтуер за управление на продажбите (СУПТО) да бъде регистриран в НАП и да управлява всички касови апарати в търговския обект.

Един от проблемите е, че досега в НАП са регистрирани само 196 СУПТО като основни софтуери на големите компании Microsoft, SAP и Oracal не са регистрирани. От SAP са изразили готовност да регистрират модул, който отговаря на изискванията на СУПТО. Партньори на Microsoft са регистрирали един софтуер, който за отговаря на изискванията.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"