КНСБ каза колко е сивата икономика у нас |

Около 21% от българската икономика може да бъде окачествена като „сива“ въпреки, че данните от последните осем години показват тенденция на подобрение. Това обявиха от КНСБ. По данни на синдиката секторите с най-висок дял на „сиви“ практики в страната са сервизите за ремонт и поддръжка на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост.

Недекларираният труд у нас е близо 16 процента, при средно равнище за ЕС около 11,6 на сто.

България е между петте държави в Евросъюза с най-висок процент, както на „сива“ икономика, така и на недеклариран труд. В строителството дела на скритата икономика е около 40 процента, а при довършителните работи в дома – над 60 но сто. „Едва 6800 от общо около 35000 пък са лицензираните в страната сервизи за ремонт на моторни превозни средства“, отбеляза Пламен Димитров.

„Само около 107 хиляди души от над 620 000 заети в земеделието в страна се осигуряват, а едва около 63 000 от тях имат трудови договори“, каза Валентина Васильонова – зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

За справянето с тези проблеми КНСБ е започнала информационна кампания под мотото „Сивото убива!“. Целта й е да повиши обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България. Шумен е десетият пореден град, където се провежда кампанията, стартирала в началото на юли. Мобилен информационен център на КНСБ ще бъде разположен пред сградата на областната администрация в града до 18.00 часа днес.

От синдиката са разработили и мобилно приложение – „VOX“, с което може да се подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми. До момента то е инсталирано от над 400 потребители, а подадените чрез него сигнали са около 30. По един от тях – за неизплатени заплати в Дупница, вече има предписание от Инспекция по труда, бе съобщено на пресконференцията.

Служителите на Дирекцията „Инспекция по труда“ в Шумен през първите шест месеца на 2019 г. са извършили 413 проверки. Те са констатирали 1947 нарушения, от които 740 – по трудови правоотношения. „Най-много са работещите без трудови договори в региона в питейните заведения, в строителството и търговията“, съобщи юристконсултът на контролния орган в областния град Десислава Иванова.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"