С измамата „Довери се на приятел“ банкова чиновничка завлече позната с 8 кредита |

Наивници стават жертва в мащабна схема за теглене на бързи кредити. Срещу обещание за лесна печалба измамници прилъгват хора да теглят заробващи бързи кредити, които после се оказва, че трябва да връщат, без да се взели нито лев, пише Трафик нюз бг.

В схемата задължително участва близък човек, който взима парите срещу обещание да ги върне с огромна лихва, дори удвоени. 

Подобна е историята на друга жена от София, която пожела да запази анонимност.

Разказът й донякъде  повтаря историята на майката, чиято дъщеря изтеглила 8 бързи кредита и сега семейството дължи 30 000 лева.  

Нейната дъщеря също е измамена, и тя се доверила на близък човек. Само дето в този случай никой не обещавал печалба, а тя решила да помогне на приятелка. 

Софиянката влязло в схемата, след като нейна близка Сесилия я помолила за помощ.  „Приятелка на дъщеря ми, която работеше в банка, я помоли за услуга. Да изтегли кредит, който ще бъде върнат, но тя по този начин ще спечели лоялни клиенти.

Взела е нейната личната карта, която е снима с телефона, за да може да извади банкова сметка. След това разбираме, че с тази лична карта са изтеглени още няколко онлайн кредита. Подадени са заявления на осем места, одобрена е на 5. Без знанието на дъщеря ми“, разказва майката.

Оказва се, че в схемата са намесени и други хора. На следващия ден мъж, представил се за служител на банката – шофьор, взема  момичето от вкъщи с кола.

По пътя й се обажда „шефът на банката“, който казва: „Няма проблем. Изтегли парите.“ Влизат в клона, в който работи приятелката й Сесилия, която я съветва да каже, че парите й трябват за фризьорски салон.

В банката й отпускат кредит в размер на  6000 лева, от които приятелката й си взима 200 лева, вероятно комисиона. Останалата част дава на шофьора.

Същият ден момичето става длъжник на осем банкови институции. Сега доверчивата жена дължи 18 хиляди лева с лихвите на кредитни институции.

Сесилия бе потърсена за коментар в дома й. Тя не е пожелала да прави изявления. Вече не работи в банката, но продължава да урежда кредити. Родителите на измаменото момиче са пуснали няколко жалби в полицията и прокуратурата. Засега без резултат.

„В моя случай, ако са искали, можеха да го разрешат. А хората си мислят, че това не би могло да им се случи. И все пак аз искам да предупредя, че има такива измами. Правят ги близки хора.“

Измамените по тези схеми са много. На фона на огромното количество лични данни от сървърите на НАП след хакерската атака вероятността те да се увеличат в геометрична прогресия е сериозна. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"