Какво се разбраха бизнес и синдикати за 4-дневната работна седмица |

Този разговор се е водил винаги през годините. През 1923 година работният ден е намален от 10 на 8 часа. Тогава работниците са се противили, защото са им намалили заплатите и се налага правителството да издаде декрет, 8 часа да се заплащат като 10.

През 70-те години пък се отмени да се работи в събота.

Така че има възможност да се въведе 4-дневна работна седмица, но това няма как да се случи незабавно. Българските работници са на челни позиции по полагане на труд в ЕС. 

Това каза пред камерата на bTV президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по темата за 4-дневна работна седмица, която въведоха в консултантска фирма в Русе. 

Заедно с него гост беше и Васил Велев от АИКБ. „Невъзможно е машините да спрат да работят. Това означава, че трябва да се намерят нови хора, а хора за работа няма. Това е причината и да няма безработица.

Глад за работници има не само в България, но и в Европа. Въвеждането на 4-дневна работна седмица може да се приложи за някои консултантски фирми, които могат да си позволят да работят вкъщи. Нали не може да си представите, че полицията ще ни охранява само 4 дни?“, попита Велев.

„По тази тема е необходим един дълбок анализ и дискутиране. В момента водим разговор на парче. Ясно е, че 4-дневната работна седмица не може да се въведе навсякъде и веднага. Примерно да не работят магазините и още различни видове услуги.

Бил съм в чужбина и там има дни, в които не можеш да си купиш нищо, защото магазините не работят. Със сигурност е необходима една обществена дискусия по темата“, заяви Димитър Манолов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"