Прокуратурата с разкрития за удара срещу кабелните пирати в Бургас – щетите са за милиони (СНИМКИ) |

През 2018-та година в Района прокуратура – Бургас са постъпили множество сигнали от физически лица и от представители на търговски дружества за това, че през мобилно приложение на две дружества на кабелна телевизия са били излъчвани множество чужди обекти на авторски и сродни права, множество телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правопритежателя на това право, в случая – две национални телевизии. Това съобщи пред журналисти Йовита Григорова, зам. административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, по повод преведена акция на прокуратурата и ГДБОП.

„Извършени са били множество проверовъчни действия от наблюдаващите прокурори при съдействието на сектор „Киберсигурност“ при ГДБОП – София и в края на месец септември 2018-та година при Районна прокуратура-Бургас е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер по смисъла на чл.

172А ал.1 от НК, това е престъпление против интелектуалната собственост“, каза още Григорова и добави, че предвид продължаваната престъпна дейност и след надлежно разрешение на Районна прокуратура – Бургас, е престъпено към действие за незабавно преустановяване на тази престъпна дейност и са извършени действия по претърсвания и изземвания в централен офис и абонатни станции за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото.

„Тези действия за извършени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, също така в присъствието на служители от „Киберсигурност“ при ГДБОП, при логистичната подкрепа на Европол, НАП и Комисията за регулиране на съобщенията“, заяви Григорова.

Според нея случаят касае драстично нарушение на авторските и сродните права от две национални телевизии. „Налице са доказателства за причинени значителни финансови щети в размер на няколко милиона лева“, добави Йовита Григорова. По думите й предстои назначаването на сложни експертизи, които ще установят конкретния размер на причинените щети.

„В такъв случай е възможно да се престъпи към една по-тежка квалификация на извършеното престъпление по ал. 3 , която предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 3 години и глоба. По случая е уведомена Върховната касационна прокуратура и утре към 11.00 часа за медии ще бъдат дадени подробности по случая“, посочи Григорова и заяви, че ако бъдат разкрити доказателства за по-тежки престъпления, като например данъчни и други, предстои разследване по случая.

Както по-рано съобщи, жандармерия влезе в офиса на медийна група RN, а магистратите иззеха множество папки с документи и компютри.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"