Какво точно е новото обвинение срещу Прокопиев |

С ново обвинение за незаконната приватизация на „Каолин“ и пране на пари при препродажбата на дружеството на немската фирма „Кварцверке“ се сдоби Иво Прокопиев. Разградският бос е бил подведен под отговорност за престъпно съдружие миналата седмица, като делото срещу него вече се води от спецпрокуратурата. Това пише в.“Монитор“

.

За това пък стана ясно, след като вчера следобед тя влезе в сграда в центъра на София, където са офисите на свързаната с Иво Прокопиев „Алфа финанс холдинг“. По време на обиските на прокуратурата разградският биснесмен бе в сградата заедно с адвокатите си.

Самото разследване срещу него за схемите в „Каолин“ стартира още миналата година, а през октомври той беше обвинен за пране на пари чрез продажбата на дружеството. Тогава под отговорност освен Прокопиев, който ще отговаря пред Темида в качеството си на председател на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД, по досъдебното производство като обвиняеми бяха привлечени още и двамата членове на Съвета на директорите на фирмата Константин Ненов и Иван Ненков. Сега е образувано ново производство, вече в спецпрокуратурата, като все още не е ясно колко общо души ще бъдат обвинени по него. Самото дело пък е трето за разградския бос, който вече е подсъдим за аферата „ЕВН“ заедно с бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

„Специализирана прокуратура ръководи разследване за пране на пари във връзка с продажбата на акции от приватизираното и след това продадено предприятие „Каолин“ и това е причината за претърсването на офиса на „Алфа финанс холдинг“, каза вчера шефът на магистратурата Димитър Петров, час след като влезе в бизнес центъра. Иззети са документи на свързваната с Иво Прокопиев фирма, проверяват се и други негови бизнес дейности. Прокурор Петров изрично подчерта, че операцията на държавното обвинение няма нищо общо с издателската дейност на Прокопиев, която той често ползва като щит именно срещу проверки на бизнеса и имането му.

„В края на миналата седмица г-н Прокопиев и още няколко лица бяха привлечени като обвиняеми по дело, което се наблюдава от Специализираната прокуратура. Получихме разрешение от Специализирания наказателен съд за претърсване в офиса на „Алфа финанс консултинг“. Целта на това претърсване са документи, които считаме, че са необходими за разследването. Тези документи са свързани с покупко-продажбата и въобще с трансакции на предприятието „Каолин“.

Обвинението срещу Прокопиев е за пране на пари при продажбата на „Кварцверке“ на миноритарни дялове на „Каолин“. Тя е осъществена броени дни преди да бъде финализирана сделката, с която немското дружество закупи през май 2013 г. мажоритарния пакет от акциите на фирмата в размер на 67%. На 27 май 2013 г., на извънборсовия сегмент на БФБ са разиграни 6,6% от акциите на „Каолин“АД, като „Алфа финанс холдинг“ първо откупува близо 3,5 милиона акции на дружеството на цена от 1,73 лева всяка, след което – няколко часа по-късно, препродава на по-ниска цена 2 милиона от тях на две кипърски компании, намиращи се на един и същи адрес в Никозия. Едната е „Столбърг инвестмънтс лимитид”, другата – „Уиклеф холдинг лимитид”. Любопитното е, че офшорките ги придобиват на цена от 1,45 лева, но още в рамките на същия ден ги препродават на немската „Кварцверке” при тарифа от 4 лева всяка.

Само от тази трансакция към Кипър потичат 5 млн. лева, а тъй като „Столбърг” продава още 400 000 акции от „Каолин”, сумата набъбва с още 1,5 млн. лева и става общо 6,5 млн. лева. Това е печалба, която вместо в „Алфа“, отива в кипърските офшорки. Дължимият данък от 10% пък не отива в българската хазна. Името на едната офшорка – „Столбърг“, влезе с трясък в публичното пространство, след като се оказа, че Прокопиев я закрил на пожар при старта на проверката на КПКОНПИ срещу него. Вследствие на проверката беше запорирано имане на стойност почти 200 млн. лева на Прокопиев по искане на комисията. Тогава шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев разкри обаче, че буквално два дни преди старта на разследването Прокопиев е закрил три свои кипърски офшорки, като едната е била именно „Столбърг“.

Освен финансовите афери през кипърските дружества, другата линия, по която тече разследването на прокуратурата, е за ощетяване на държавната хазна с близо 13 млн. лева чрез скриване на концесионни такси и неплащане на данъци върху добитите количества каолин (виж карето).

По тази линия се разследват и лица, които са имали отговорни позиции във властта. От прокуратурата съобщиха миналата година, че разследването е стартирало като проверка за евентуални престъпления по служба извършени от служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. Стана ясно и че се разследва периодът, в който съпроцесникът на Прокопиев – Трайчо Трайков, оглавяваше МИЕТ.

Проверяват над 13 млн. лв. щета за държавата

Разследването срещу Иво Прокопиев има за цел да установи дали не е нанесена щета за над 13 млн. лв. на държавата. Сигналът за злоупотребите с „Каолин“ пък дойде от комисия „Антикорупция“, която преди близо 2 години поиска запор за близо 200 млн. лв. върху имуществото на Прокопиев и фамилията му. След като съдът уважи иска и реши да блокира имането на разградския бос, пред Темида беше внесен и иск за конфискацията му в полза на държавата, тъй като е придобито незаконно.

Именно в иска на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) пред Бургаския окръжен съд, който Агенция Монитор получи по Закона за достъп до обществена информация, се появяват първите документи за укриването на концесионни такси, дължими за добитото количество каолин и други суровини, а също и неплащането на дължими данъци. От иска на КПКОНПИ става ясно, че прането на пари всъщност е предшествано от две т.нар. предикатни или първични престъпления. Първото е незаконната продажба на дружеството по времето на ментора на Прокопиев – Иван Костов, на РМД-то на брата на Прокопиев – Александър. От документите става ясно, че Прокопиев-брат не е имал право да участва в работническото обединение, тъй като не е бил служител в дружеството и не е имал двугодишен стаж, както изисква законът. Освен това компанията е купена на драстично занижена от управляваното тогава от екипа на Командира министерство цена, която накрая дори не е била платена на държавата.

Второто престъпление, прикрито с продажбата на „Каолин“, пък е именно занижаването по документи на добива на природни ресурси от компанията. Според назначените експертизи само за периода 2005-2009 г. укритият добив възлиза на над 93 млн. лв. Това означава, че на държавата не са платени концесионни такси за близо 5 млн. лв. и още поне над 8 млн. лв. данъци. В следващите години практиката по укриване на добив се е запазила.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"