Проговори мъжът, който за един ден загуби син, двама братя и племенник

Вестта за жестоката катастрофа край Скутаре сварва Ердун Сюлейман в Германия, където работи като строител

Шофьорът, който ги помете, като влезе в насрещното, плака в съда
Близките на убитите ще водят дела срещу него, пишат от 24chasa.bg

“Имах предчувствие, знаех, че ще стане нещо лошо. Усещах го със сърцето.

Вътре в мен се беше свила една топка и ми тежеше.

Обадих се веднъж вкъщи да питам дали нашите са се прибрали от София. Казаха, че още ги чакат. Тогава вече бях сигурен, че е станало нещо лошо. По-късно започна да звъни телефонът ми. Беше един от братята ми, но аз не се обадих. Нямах сили да говоря. Това разказа Ердун Сюлейман от джебелското село Ридино.
Синът му,
двамата му
братя и
племенникът му
загинаха
при жестоката катастрофа на пътя край пловдивското село Скутаре на 27 март.
В Ридино и Брегово, откъдето са загиналите, научили два часа след инцидента. От полицията в Пловдив съобщили за тежката катастрофа в двете кметства. Оттам близките разбрали за смъртта на четиримата.
“Зетят дойде към 1 ч на 28 март. Каза, че трябва да тръгваме за България, защото майка ми нещо не била добре. Вече бях напълно сигурен, че е станало нещо много лошо. Тръгнахме да се прибираме веднага”, разказа Ердун Сюлейман.
Трагичната вест го заварва в Германия, където работи като строител със съпруга на една от сестрите си. До края на 2018 г. там са работили и четиримата загинали. Те обаче се прибрали в родината за Нова година, защото през зимния сезон работата значително намаляла. След празниците решили да останат в България. Отворила се работа по довършването на сграда в центъра на Кърджали. След като приключили обекта, четиримата се захванали с друг строеж в София.
Във фаталната нощ мъжете
тръгнали да се
прибират към
родния край от
столицата,
където работили в продължение на около 3 седмици. Имали намерение да си починат за няколко дни, след което отново да се върнат за довършването на обекта в София.
Катастрофата станала към 21 ч на пътя край село Скутаре. Четиримата мъже пътували с червен сеат с кърджалийска регистрация. Внезапно в тяхното платно навлязло пловдивско БМВ, движещо се с по-висока скорост от разрешените 90 км/ч. Последвал челен сблъсък.
Смачканият до неузнаваемост кърджалийски сеат се превърнал в ковчег за четирима. На място в автомобила загинали 31-годишният син на Ердун Сюлейман – Метин, племенникът му Сюлейман, на 27 г., и двамата му братя Мехмед и Севдалин, на 50 и 54 г. Двама от загиналите са баща и син – Мехмед и Сюлейман.
Въпреки жестокия удар водачът на беемвето Андон Огнянов от пловдивското село Стряма и 17-годишният му спътник оцеляват без сериозни травми. Според близките на загиналите причина за това са задействалите се еърбеци на немския автомобил.
От протокола, съставен след произшествието, става ясно, че беемвето е навлязло безпричинно в лентата за насрещно движение. На мястото липсвали следи от спирачен път.
След челния удар Андон Огнянов е откаран със счупен крак в болница. По-късно той е прибран в ареста на полицията. Окръжният съд в Пловдив постанови постоянна мярка “задържане под стража”. Според магистратите има опасност виновният шофьор да се укрие, в случай като този законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 г.
Андон Огнянов е живял допреди половин година в Кипър. Свидетелството му за правоуправление е издадено от островната държава, а
в Кипър
движението на
автомобилите е
обратно на това в
България
Все още не е ясно как младият мъж се е сдобил с шофьорска книжка и дали това е станало законно.
През цялото време, докато се гледаше мярката за неотклонение в Пловдивският окръжен съд, Андон Огнянов хлипаше и се молеше с ръце. Каза, че много съжалявал. Той влезе в залата с патерици, а баща му бе докаран в инвалидна количка с два ампутирани крака.
Според представената в съда документация Андон Огнянов е санкциониран няколко пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата. Едно от наказанията е за шофиране с превишена скорост с над 30 километра в час над допустимата.
“Нашите в сеата не са имали никакъв шанс. Синът ми, който е стоял зад волана, беше изключително добър и опитен шофьор. Докато живееше в Германия, дневно минаваше без проблем по 600 километра. Пътувахме всеки ден до отдалечени на около 300 км строителни обекти. Дори да имаше минимален шанс, съм сигурен, че би избегнал катастрофата. Явно, просто не е имал възможност да реагира”, твърди почерненият баща. Той не е сигурен дали ще може да преодолее мъката по сина си.
“Беше много добро момче. Не пиеше алкохол, не пушеше цигари. За толкова години никога не ми е казал и една лоша дума. Слушаше ме много. Беше ми голяма опора”, казва Ердун Сюлейман.
“Целият род сме
строители
Можем да издигнем сграда от копка до покрив. Занаята го научихме в казармата. Служихме в строителни войски. Там станахме строители. Синовете ни се учиха на занаят от нас. Работили сме на обекти в цяла България и в чужбина. Никъде една лоша дума за нас няма да чуете”, нарежда Ердун Сюлейман.
За погребението на четиримата се събрали огромен брой хора. Дошли роднини, близки и приятели от Турция и Европа, а съболезнования за трагедията продължавали да се получават и в момента.
“Така им било писано. Човек не може да избяга от съдбата си. Зачерни се цялата ни фамилия. Как не остана нито един жив от автомобила”, недоумява Ердун Сюлейман. Според него най-тежко е на майка му. 85-годишната жена в един ден погребала двама сина и двама внука.
“Майка стана
като малко дете,
плаче
непрекъснато
Не знае на кой свят е. За нея животът свърши”, казва Ердун.
Близките на четиримата загинали са решили да водят дела срещу Андон Огнянов до последно. Още в деня на погребението са упълномощили адвокати да ги представляват в съда.
Нито човекът, отнел живота на четиримата мъже, нито негови близки са направили опит да влязат в контакт с почернената фамилия. Роднините на загиналите също не желаят и да виждат шофьора на беемвето.
“Знаем, че каквото и да направим, няма да върнем загиналите от онзи свят. Но подобно престъпление не може да остане ненаказано, защото утре онзи пак може да седне зад волана и отново да зачерни други семейства. Мястото му е в затвора”, категоричен е Ердун.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"