Даниел Вълчев: Няма лична отговорност при предлагането на името на главния прокурор |

Юристите от тази година ще полагат клетва подобно на Хипократовата клетва, съобщи в „Още от деня“ деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев, който е и бивш министър на образованието.

„Заедно с мои колеги особено от групата по Римско право оформиха текст на клетва“, каза Вълчев. Той прочете и част от нея: „Заклевам се да прилагам с дойстойнство знанията, да пазя доверието и уважението в правната професия, воден от стремежа да различавам доброто от лошото и правилното от неправилното“.

„Хората, които говорят много за морал не са много тамън“, екзотично каза деканът на Юридическия факултет.

„Ако говорим за избора на нов главен прокурор от политическа гледна точка зависи дали той ни е приятел или враг, ако сме подсъдими, още повече. Ако обаче въпросът е принципен, важно е кой е главния прокурор, но това не решава проблемите на съдебната система“, посочи проф. Вълчев.

„Прокурор участва в 3/4 от делата, а в останалите случаи да не би всичко да е наред“, риторично попита юристът. „Досега сме правили четири първи крачки в съдебната реформа, приемайки промени в Конституцията“, добави Вълчев.

Той риторично зададе въпроса и откъде идва желанието на Румен Радев да прави консултации за личността на новия главен прокурор. „В правосъдната ни система премахваме личната отговорност, ние не сме наясно кой ще поема отговорността, предлагайки името на новия главен прокурор. Вместо да персонализираме отговорността на съдилище при разпределението на делата и да кажем ти си виновен защо си разпределил на един съдия дела само за една фирма, ние сме го дали на един компютър. Вече няма жив човек, а компютърът носи отговорност“, обясни Вълчев.

Според Закона за съдебната власт предложения за нов главен прокурор се прави от министъра на правосъдието и членове на ВСС. Правосъдният министър вече декларира, че няма да предложи кандидат.

„Фигурите на главен прокурор или председателите на двете съдилища не трябва да са публични, но не трябва и да са случайни хора. Трябва да се направи тънката разлика, че изборът на тези хора винаги е политически, но и в САЩ е такъв, там върховните магистрати се назначават от президента“, припомни Даниел Вълчев

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"