Земя за 2 лева на квадрат: От какво зависят оценките на независимите изпълнители? |

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество се самосезира по случая с оценката и продажбата на общинските земи до София за около 2 лв. на квадратен метър. Ще се проверяват действията на кмета, администрацията и Общинския съвет на Божурище, довели до покупка на част от евтините земи от фирма, свързана с бащата на кмета. По случая работи и спецпрокуратурата, предава Нова телевизия.

В разследването медията показа как 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър.

Тази земеделската земя се оказа  в пъти по-евтина от подобни в района, който е предвиден за многофукнционална зона. Имотите наоколо са на десеторно по-високи цени.

Общината е Божурище, а след търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

Лицензираният оценител пък е фирма, замесена в разследваната от прокуратурата афера с продажбата на Царските Конюшни, оценила над 7 декара от земята под тях за по 700 000 лв.

Медията пиа, колко независими са независимите оценители? Припомняме как, за да стигне до стойността 1, 68 лв. на квадрат в оценката на терените в Божурище, фирмата на Цекови – майка и син, даде предимство в сметките си на стара наредба за оценяване на земеделски земи, която не се интересува от перспективите на имота в бъдеще. На сравнението с аналогични пазарни оферти в района те отдават по-малко значение, а с коефициенти силно намаляват пазарната цена. Възложената от ощетените оценка на друг сертифициран независим оценител дава цена от 7, 50 евро на квадрат, т.е. 15 лв. квадрата-  близо 9 пъти повече от оценката на Цекови. Адекватна ли е оценка като тяхната? 

„Той трябва да провери един имот за най-ефективното му използване, когато определя пазарната му стойност. Може би, най-ефективното му използване, не е сегашното. Най-ефективното използване е това, което е възможно да се реализира на този имот. Държавата слага някакви коефициенти, слага някакви числа, и когато по тези сметки, получаваш някакви цифри. Но тези числа никой във времето не ги проследява, не ги изменява. Следователно, тази методика няма нищо общо с пазарната икономика”, обясни лицензиранит оценител Румен Неделчев.

Примерите за странни оценки на държавни или общински имоти не са един или два у нас. Както странно ниски, какъвто е случаят със седемте декара от Царските Комюшни, така и странно високи. Интересна беше оценката на местността „Камчийски пясъци“ до морето – дюни, които бяха оценени колкото ниска категория земеделска земя – пасища.

В същото време, няколкото декара гола ливада на политика Александър Методиев – Бат’ Сали  бяха оценени на 95 000 лв, за да поиска той в замяна 3 декара от центъра на Самоков. По времето на сделката цените на ливадите вървят между 300 и 1000 лв. на декар.

Проблемът, според оценителя Неделчев, е в липсата на ясна методика на оценяване. Критикуваната от Неделчев комисия, която по закон контролира да не се допускат непрофесионални или недобросъвестни оценки, е към  Камарата на независимите оценители в България. Това е органът, който провежда и изпити за оценители, дава сертификатите и води техен регистър. Когато получат сигнал и го потвърдят, експертите им могат да изпратят заключенията си и на прокурор. С конкретните оценки на земите в Божурите, ние все пак се обръщаме към Камарата. Оттам обещават да проверят работата на оценителите Цекови – майка и син, и твърдят, че няма проблем с методиката на работа в бранша. Особено след  въвеждането преди година на български стандарти.

„Има доста физически лица или представители на частни сдружения в частна полза, които правят или се опитват да правят в обществото определени внушения по повод на това дали да се прилагат българските стандарти, дали са акуратни и т.н. това са доста сериозни внушения. Проблемите са именно от неспазване именно на закона и другите нормативни актове от страна. За съжаление, има и такива независими оценители – малко са, но ги има, или от възложителя, който също не желае да прилага нормативната уредба”, каза Светла Дерменджиева, председател на Камара на независимите оценители в България.

А докато оценителите у нас спорят по стандартите си, ние ще следим проверката им по случая в Божурище. Както и работата на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"