АЕЦ “Козлодуй“ може да се зарежда с гориво от… |

От руската компания ТВЕЛ, които произвеждат ядрено гориво, са готови да играят на търг за доставки за АЕЦ „Козлодуй“.

От компанията и сега имат дългосрочен договор, заяви в отговор на въпроси на български журналисти старшият вицепрезидент за търговията и международния бизнес на компанията Олег Григориев. Григориев участва на пресконференция на президента на ТВЕЛ Наталия Никипелова в рамките на международния форум „Атомекспо -2019“ в руския курорт Сочи.

„Ако европейската комисия изисква търг, ние сме готови да участваме“, каза още Григориев.

Той поясни, че договорът на руската компания с АЕЦ „Козлодуй“ е дългосрочен, но в него има опции – ТВЕЛ може да продължи доставките, а може и да се яви на търг, зависело от решението на централата. Вицепрезидентът поясни, че когато работи в чужбина, ТВЕЛ се съобразява с правилата на държавата и ако ЕК изисква търг, то но няма въпроси.

Относно конкуренцията с американската „Уестингхаус“ представителят на руската ТВЕЛ заяви: ако те са готови да се състезават с нас и ние сме готови. Преди месеци агенцията по доставките на Евратом поиска търг. Кой да е той, зависи от срока на действащия договор.

През 2020 г. ще започне зареждането с новия тип гориво на ТВЕЛ и на пети блок на „Козлодуй“. В шести реактор половината от касетите вече са от новия тип. Президентката на ТВЕЛ Никипелова заяви, че през ноември 2016 г.е било първото зареждане с новото гориво на VI блок и вдигане на мощността му със 104%. 

Според Григориев от следващата година и 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще започнат да използват новото по-ефективно гориво, което помага на реактора да работи с по-голяма мощност и да бъде спиран за зареждане по-рядко, съобщи БНР.

В момента новият тип гориво се използва в 6-и блок на атомната ни централа.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"