Акционери на Фейсбук поискаха главата на Марк Зукърбърг |

Акционери на компанията „Фейсбук” отново са поискали на годишното събрание на акционерите да бъде обсъдена оставката на основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг от поста „председател на съвета на директорите“ и промяна на структурата на компанията, съобщава изданието „Бизнес инсайдър”.
 

В документи, изпратени до Комисията по ценни книжа, компанията е уведомила, че ежегодното събрание на акционерите ще бъде проведено на 30 май и е потвърдила предложенията на инвеститорите, които ще бъдат подложени на гласуване.
 
В две от осемте предложения за обсъждане се иска промяна на структурата на компанията и назначаване на „независим председател”. Изданието отбелязва, че шансът да бъде прието такова нещо е изключително малък, тъй като Зукърбърг е собственик на повече от 50% от акциите на компанията.


 
През лятото на миналата година инвеститорите на „Фейсбук” приеха мерки, поискаха оставката на основателя на социалната мрежа от позицията „председател на съвета на директорите“.
 
Според „Бизнес инсайдър” след серията от скандали, свързани с намесата в изборите и изтичане на данните на потребители, повечето акционери са се изказали в полза на уволнението на Зукърбърг и поискали на негово място да бъде назначен независим кандидат.
 
Предложението на инвеститорите е било отхвърлено няколко пъти, тъй като Зукърбърг и близките му сътрудничи притежават акциите, които им дават право на по-голям брой гласове.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"