Жена със 100% увреждания почина и не дочака преосвидетелстване

Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност почина, докато чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК. Заради тромавата бюрократична процедура и дългите срокове за обжалване, близките са решени да съдят българия в Страсбург, пише novini.bg.

Мима Тотева 43 години живее с епилепсия. Освидетелствана е в ТЕЛК като 100% инвалид с чужда помощ.

През март миналата година жената за поред път се явява пред ТЕЛК – Пловдив. И решението е 98%, без чуждо подпомагане. Експертите този път преценяват, че тя може да се грижи сама за себе си и променят медицинското заключение.

Човек, който е имал по 11 припадъка малки на ден и почти всяка седмица големи припадъци. Като ви казвам големи припадъци говоря с пяна на уста, губене на съзнание, падане по всяко място и по всяко време. А без придружител тя не можеше да се оправя сама, защото за нея животът е придружителят, коментира пред Нова телевизия Румяна Георгиева, сестра на починалата.

Сигурно е оздравяла от епилепсията след 43 години. Така го разбирам аз. Повече от гавра. Това не е гавра. Това е нямам думи… това е подигравка с всички такива болни хора. Със 120 лева пенсия я оставиха през цялото време и я убиха отвсякъде. 170 лева ѝ е токът. Чакаш, докато умреш, коментира Румяна Георгиева.

Освен това пенсията ѝ от 300 е намалена на 120 лева. Сестра ѝ, която също е пенсионерка се принудила да започне работа, за да се издържат и двете. Още през март решението на местния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че в началото на декември ще излязат със становище. Близо година такова няма, а докато чака сестра й починала.

Тя обжалва в НЕЛК. Но в нашата система нямаме данни да е върнато досието за ново разглеждане или колегите в НЕЛК да са взели становище. Обжалват хора, да. Има много обжалвани решения, коментира д-р Райна Ангелова, началник на ТЕЛК-Пловдив.

Опитите на Нова телевизия да получи коментар от Националната експертна лекарска комисия в София са ударили на камък. По информация на телевизията след последните промени в наредбата, която орязва инвалидните пенсии, са затрупани с жалби. Това е причината някои от решенията на НЕЛК в момента да се бавят близо година. През това време обаче някои от пациентите не успяват да дочакат да получат медицинската си експертиза.

Най-абсурдното е, че телковото решение на Мима ще бъде издадено посмъртно, защото така гласи законът. За това роднините ѝ настояват, за да няма повече абсурдни и да има промяна в работата на комисиите.
 

 

– 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"