Млада майка от Кюстендил написа писмо за Валери, убит от Алекс, и разплака България! – Блиц

Млада майка от Кюстендил излезе с предложение в социалните мрежи да се постави паметна плоча със снимка или паметник на лобното място на 35-годишния Валери Дъбов, пише Struma.bg.

И тъй като виждам, че много е обичал природата, работата му също е била свързана с това, искам да предложа да се построи чешма в Осоговска планина или в центъра на Кюстендил (това ще кажат приятелите му, къде е по-подходящо), която да бъде изградена в негово име. И с риск тези артефакти някой ден да бъдат осквернени, аз лично искам да ги има и да ни припомнят, че всички като общество, малко или много, бяхме виновни за тази абсурдна смърт в центъра на Кюстендил рано сутринта”, заявява Албина Гълъбова от Кюстендил.

35-годишният мъж бе убит на 17 февруари сутринта на главната улица „Цар Освободител”.

Смъртта му настъпи, след като се опитвал да разтърве участниците в масов бой, започнал от заведение „Иридиум”. В ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” е 19-годишният Алекс Анков от фамилия Гольовци на ромската махала.

Искам да кажа едно последно нещо – никой не се ражда убиец. И колкото сме виновни за Валери, толкова сме виновни и за Алекс като общество. Познавам прекрасни млади цигани от махалата, които винаги ме изненадват с идеите си. Повечето завършиха висше образование в ЮЗУ, Софийски университет, Национална музикална академия, УНСС. Други създадоха свой малък бизнес. Да, може би са 6-7 човека, но ги има и това ме кара да си мисля, че ако някой някъде по пътя беше дал на Алекс една цигулка, това нямаше да се случи”, споделя още младата майка. 

„Искам за Валери да се говори. Не искам поне той да бъде поредното “чудо за три дни”. Чух от близките ми: “Нека почива в мир”, “Станалото, станало, не можеш да го върнеш”.Така е, да. Не мога да го върна и много ме е яд. Хората умират едва когато и последният човек, до който са се докоснали, забрави за тях. Аз не познавах Валери. Нито приятелите му. Нито семейството му. За мен има една-единствена истина, в която ще вярвам, и тя е, че Валери е герой и действително е искал да помогне. Жалко, че майка му го е научила да бъде добър човек. Вероятно сега щеше да е жив, ако беше избягал – от мелето, от Кюстендил, от България”, добавя кюстендилката.

За кървавото меле в неделя сутринта бяха задържани 12 души, от тях 11 са освободени. Срещу обвиняемия Алекс Анков е образувано досъдебно производство по член 116 от НК за убийство и за опит за убийство на повече от две лица. Наблюдаващ прокурор е Ангел Байрактарски.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"