Борисов с важно решение след Министерски съвет – вдигат заплатите на учителите: Всяко дете трябва да се ограмоти, вече няма трудови войски за тези маси, които няма какво да работят

 

„Ще увеличим заплатите на учителите. В България трябва да има образовани хора. Затова е необходимо на полицаи, военни, доктори, на всички да се вдигат заплатите, но като начало решихме да го направим за преподавателите, които създават образовани хора. Всички други програми минават през тях – иновации, икономика, всичко.

Без образование, нагоре не може да се постигне нищо и само това гарантира просперитета след това на икономиката и държавата“, заяви премиерът Бойко Борисов след края на Министерски съвет.

„Всяко дете трябва да излиза от училище ограмотено, защото иначе няма как да падне нивото на безработицата под 6%, колкото е сега. Защото трябват грамотни хора. Това е най-важното нещо и всички трябва да обединим усилия около това – всички министерства. Само така можем да стигнем по-висока производителност на труда“, категоричен бе премиерът.

Министърът на образованието трябва да направи такава формула, че учителите, които работят в по-трудна среда, да бъдат мотивирани. Майка ми е била учителка и знам като се прибере как казваше „Надула ми се е глава“. Това е важно, да се грижим за учителите и те за децата, защото ако не успеем, след това тези хора или тежат на социалната система, или стават престъпници. И после работещите българи казват „Докога ще им плащаме“ и се получава това етническо напрежение. Затова трябва да ги вкараме в училищата на учат и да работят след това.

Навремето в трудови войски ставата шофьори, мазачи или каквото и да било, а сега след затварянето им виждате какво става. Около 15% вече са това, които тежат на социалната система. Това вече става голяма маса, която се издържа от държавата.

Трябва да се наблегне сега ударно на образованието, за да може след 10-15 години вече да няма толкова хора, които да бъдат неграмотни и да разчитат на държавата и социалната система“, обясни още Борисов.

На брифинга по темата бе и вътрешният министър Валентин Радев, който заяви, че Министерството на вътрешните работи ще гарантира спазването на закона, според който образованието е задължително. Където има нужда, ще се появява полицията, за да се гарантира, че ще си водят децата на училище, че ще спрат инцидентите с учителите. По-добре да се занимаваме с децата и да ги вкараме в училище, от колкото после да се занимаваме с престъпници, защото няма как да се оправим с толкова хора. Виждате как е скочила престъпността, бият вече учители, лекари и полицаи. Затова е най-важно да ги образоваме“, категоричен бе и Радев.

/pik.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"