Десет факта за Алф, които не знаете

Звездата на сериала, любим на всички деца на 90-те и на много от техните родители, Алф днес почина. Мичу Мезарос, изиграл едноименния герой със осем стомаха и любима закуска – котки, получи инфаркт миналата седмица, който, за съжаление, не успя да пребори. 

Това обаче ни напомни за любимия сериал и часовете на смях, затова решихме да си припомним някои изненадващи факти за легендата Алф.

Знаете ли, че:

 1. Всеки един от епизодите в Алф е кръстен на някаква песен, и заглавието ѝ е свързано със сценария на съответния епизод
 2. Като дете Алф преживява тежка травма на главата, след като, докато мете шума, пада от дървото.

  Притежава и домашен любимец – трикрака веспа (порода мелмакско куче) на име Смръдльо. И днес оранжевият пришълец твърди, че кучетата на родната му планета са с по-добър дизайн от земните, защото не им се налага да вдигат крак при уриниране. 
 3. Гордън Шамуей (известен на Земята като Алф) е кръстен на баба си Гордън – една от малкото жени на Мелмак, които могат да цепят дърва с уста. Бащата на Алф, Боб, когото всички наричат Бо за по-кратко, се слави с чувството си за хумор и с блестящата си имитация на сирене “Фета”. Гумър, чичото на Алф, е известен мелмакски актьор със запомнящи се роли в класиките “Котка върху горещ ламаринен поднос”, “Отнесени от рибата” и “Близки свещи от най-лош вид”.
 4. На Мелмак младият Шамуей сменя множество професии – работи за кратко като фотомодел, проваля се като stand-up комедиант (от този период е и знаменитата шега “Можеш да издухаш конкуренцията, можеш да си издухаш и носа, но не можеш да намериш рима на “ъглошлайф”!”). Опитва силите си като дилър на популярните автомобили “Флегма”, след което се преквалифицира в професионален играч на буилабейзбол. Тази игра много прилича на земния бейзбол, с незначителната разлика, че вместо бухалки се използват парчета риба. Алф изкарва прехраната си на игрището почти век като препъвач. Накрая отива на служба в Орбиталната гвардия като отговорник по поддръжка на санитарните възли. Там го обучават да управлява патрулен кораб, да стреля с бластер и да се оригва на три езика.
 5. Алф се влюбва в Ронда, сервитьорка в орбиталното кафене, както и тя в него, но и двамата са твърде срамежливи, за да си признаят. На рождения си ден през 1984 Алф тъкмо духа свещичките на тортата в споменатото кафене, когато е повикан по радиостанцията да заеме бойна позиция. В момента, в който пали двигателя на кораба си, Мелмак избухва и взривната вълна го помита в открития космос. Две години Алф се лута сред звездите, докато накрая корабът му е засмукан от гравитацията на голяма синя планета. Така Алф се озовава сред останките от гаража на семейство Танер в предградията на Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, планетата Земя.
 6. Алф бързо успява да се почувства съвсем уютно в новата обстановка и се залавя да цивилизова явно изостаналите земляни. Обучава Брайън в някои основни мелмакски обичаи, но родителите му остават крайно недоволни, когато го заварват да маже котарака Лъки с фъстъчено масло. Това подтиква Кейт да наложи някои железни правила за престой на мелмаковци на американска територия: 1. Лъки НЕ Е за ядене!2. Ако някой позвъни на вратата, всеки, отговарящ на описанието нисък, космат, извънземен, е длъжен тутакси да се скрие в кухнята. 3. Всяка пакост се наказва с изгнание в гаража. 4. Никакви косми в хладилника!
 7. Алф се разбива в къщата на Танерови през Септември.
 8. Филмът е голям хит в Германия. Табелата на немския град Алф е крадена толкова много пъти, че управниците му се принудили да си поръчат огромен брой, за да имат винаги табела под ръка.
 9. Популярността на поредицата сред децата определя посоката на шоуто към пълно въздържание. Ето защо в първия епизод Алф си пийва биричка, но в следващите серии изобщо не посяга към алкохола.
 10. Животът на косматкото преди пристигането на Земята е представен в анимационен сериал.

Гергана Георгиева

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"