Франция е в безопасност по време на Евро 2016, да се пазят другите

Броени дни остават до най-очакваното спортно събитие за 2016-та. За някой това може да е олимпиадата, но за болшинството хора в Европа, както и по света това е Футболът. Все пак неслучайно този спорт е наричан цар на спортовете. Той е религия и за много хора той е смисъл на живота.

С наближаването на Евро 2016 във Франция нарастват и притесненията за евентуални терористична атентати от страна на Ислямска държава във големите френски градове, които ще домакинстват мачове от първенството. Европейски издания твърдят, че фанатиците подготвят удари чрез самоубийци, дронове, химически оръжия, огнестрелни оръжия и т.н. Атентат във Франция по време на първенството е малко вероятен обаче. Евентуално може някой да се опита да се самовзриви някъде и Ислямска държава да обявят, че е техен човек, но организирани атентати са малко вероятни. Ето защо:

  1. Голяма част от ислямистите в групировката идват от Франция, Белгия и други европейски градове, където са израснали в гетата. Там топката постоянно е на улицата и докато те са били радикализирани в тинейджърските си години, то футболът им е буквално в кръвта. Още от като прохождат момченцата в Европа хващат футболната топка и това е забава номер едно в продължение на десетилетия. Ислямистите в голямата си част обожават футбола и ако по нещо си приличаме с тях, то това е, че с нетърпение чакат Европейското първенство, не за да сеят терор, а за да го гледат. Футболът не е просто спорт, футболът е религия, на която се кланят много повече хора, от колкото се кланят на Христос, Йехова, Аллах или на когото и да било друг.
  2. Добре планираните атаки във Франция и Брюксел показват, че терористите все пак имат добра тактическа мисъл. По време на Евро2016 Франция ще бъде буквално военна зона, шансът за успешен атентат там е много малък. От друга страна всички погледи са насочени към Франция и всички подозират, че именно там ще има атентат. Това дава шанс на ислямистите да направят доста по- кървав и доста по- голям атентат в сърцето на религиозна Европа – Рим. Могат да направят атентат в Берлин, в Амстердам, защото вниманието на органите ще е раздвоено. Те ще се грижат за безопасността на феновете, отишли във Франция и шансът за пропуск в отбраната на дома е доста по- сериозен. Основната опасност не е на самия стадион, а по- скоро на екраните, в баровете и заведенията, където ще се събират много хора, за да гледат своя отбор.
  3. Атентат по време на Евро 2016-та година ще означава края на Ислямска държава. Както вече споменах футболът е мощна религия, която приема всеки, но все пак като всяка религия, тя има своите фанатици. В случай че има атентат по време на Евро 2016, той няма да постигне нужния ефект на всяване на страх. Той ще внуши омраза, гняв. Хиляди мюсюлмани в Европа ще пострадат в следствие на едно подобно безумие, а обединението на Европа (не на ЕС, а на Европа като континент) в борбата срещу тероризма ще бъде грандиозно. В. „Сън“ обявиха вчера, че се очаква атентат по време на мача Англия-Русия. Ударът ще бъде срещу държавата, която възнамерява да напусне ЕС и срещу основния икономически и политически опонент на ЕС. На всичко отгоре атентатът ще бъде един от големите икономически градове на ЕС – Марсилия. Ако подобен атентат се случи – той ще обедини Европа като цяло. Русия и ЕС ще загърбят временно различията си, за да се справят с общия им опасен враг веднъж завинаги, след което ще продължат да си разнищват сметките в прокси войни и икономически санкции. Най- вероятно сплотеността на Европа в този момент ще накара Великобритания да остане в ЕС, което ще заздрави редиците й и ще предизвика кралските войски да нахлуят в Сирия. Всичко това вече е виждано пред малко повече от 60 години. Когато общият враг обединява Русия и Запада, за да може той да бъде отстранен. Крахът на Ислямска държава в такъв случай е неминуем, защото ИД може да има фанатици, но със сигурност няма немската техника, отдаденост, работливост и прецизност.

Затова и атентати във Франция по време на Евро 2016 са малко вероятни. Да, винаги може да се намери някой ненормален, който да реши да се взриви в метрото или в някой бар, но атаката няма да е нито организирана, нито изпипана така, както бяха атентатите в Брюксел и Париж.

Мартин Атанасов

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"